Zoals je wellicht wel weet, is alleen het poetsen van je tanden niet voldoende om een optimale mondhygiëne te bewerkstelligen. Met tandenstokers en interdentale borsteltjes kom je al een heel eind. Sommige plekken van je gebit zijn echter zo smal, dat je die met deze middelen niet kunt bereiken. Flossen is dan raadzaam. Zo kun je meteen je gebit, tandvlees en tong bekijken. Tandartsen adviseren iedereen vanaf een leeftijd van 12 jaar dagelijks voorafgaand aan het tandenpoetsen te flossen. Waarom? Wij zetten de vier belangrijkste redenen voor je op een rijtje.

tanden flossen1. De opbouw van tandplak voorkomen

Ondanks dat poetsen als de meest efficiënte manier om tandplak te voorkomen wordt gezien, kan ook flossen hieraan aanzienlijk bijdragen. Juist tussen je tanden en kiezen hoopt zich namelijk de meeste tandplak op. En laat dat nu net de plekken zijn waar je met je tandenborstel nauwelijks kunt komen.

Flossen voorkomt niet alleen de opbouw van tandplak tussen je tanden, maar ook langs de tandvleesrand. Het weet op deze plekken maar liefst 80% van de tandplak te verwijderen. En dat betekent een aanzienlijk kleiner risico op gaatjes en ontstekingen.

2. Je tanden wit houden

Gedurende de dag verzamelen zich allerlei etensrestjes tussen je tanden. Deze zijn lang niet allemaal met het blote oog zichtbaar, maar toch kunnen ze je tanden minder wit doen lijken. Je rekent hiermee af door dagelijks voor het tandenpoetsen te flossen. Je kunt het vergelijken met een meubel waarop geen duidelijk stof zichtbaar is, maar die een poetsdoek na enkele vegen toch een grijsbruine kleur weet te geven. Wil je je tanden met behulp van flossen zo wit mogelijk behouden? Kies dan voor het speciaal ontwikkelde whitening-flosdraad.

3. Mondhygiëne bevorderen om je algehele gezondheid te bevorderen

Wist je dat er onderzoeken bestaan die hebben uitgewezen dat tandvleesproblemen het risico op hartaandoeningen vergroten? Men vermoedt dat een ontsteking in het tandvlees leidt tot een toename van ontstekingsstoffen in de bloedbaan. Dit kan gevolgen hebben voor hart en bloedvaten. Ook duiden sommige resultaten erop dat tevens bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen. Alhoewel verder onderzoek nodig is om deze theorieën te verstevigen, lijkt dit een belangrijke reden te zijn om dagelijks te flossen; een goede mondhygiëne bevordert een goede algemene gezondheid.

dagelijks flossen tanden

4. Een onaangename adem voorkomen

De hierboven genoemde bacteriën, die zich in de achtergebleven voedselrestjes ontwikkelen, kunnen tevens voor een slechte adem zorgen. Die tandplak veroorzakende bacteriën breken de voedselrestjes namelijk in je mond af. Bij dit proces komt zwavel vrij en dat ruikt onprettig. Een onaangename adem is niet alleen onprettig voor je omgeving, maar vooral voor jou. Je kunt er zelf behoorlijk last van hebben en bovendien heeft het geen positieve impact op je zelfvertrouwen.

Resultaten boeken met de juiste flostechniek

Wil je van de bovenstaande voordelen kunnen profiteren, dan is het wel van belang dat je op de juiste manier flost. Een goede flostechniek hanteren betekent onder andere niet te hard flossen, maar een rustige, heen en weer gaande beweging maken. Houd daarbij een regelmatig ritme aan en wees erop bedacht dat je geen tanden overslaat. Raak je je tandvlees, dan buig je de flosdraad in een C-vorm tegen je tanden om vervelende bloedingen te voorkomen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Hoe voorkom je kramp?

ma jul 25 , 2022
Een spierkramp is een plotselinge en onvrijwillige samentrekking van een of meer van de spieren. Als je ooit ’s nachts wakker bent geworden of in […]
Spierkramp voorkomen