Je kent vast iemand die het regelmatig doet, of misschien doe je het zelf wel. Vingers knakken is voor de ene een heel naar geluid. Een ander heeft dat juist totaal weer niet. Wat het knakken van vingers nou echt doet, daar verschillen de meningen nogal over.

Waar de een zegt dat het een hele slechte gewoonte is waar je meteen mee moet stoppen, vindt een ander dat het totaal geen kwaad kan. Daarom is het interessant om meer te weten te komen over het vingers knakken en of dat nou slecht voor je is of juist niet.

je vingers knakkenWat is vingers knakken?

Knakkende vingers hebben een heel typisch geluid. Wanneer de vingers geknakt worden wil dat zeggen dat de gewrichten heel snel uit elkaar worden getrokken. Dit is dus de reden van het krakende geluid.

Veel mensen vinden dit geluid erg onprettig omdat het ze doet denken aan brekende botten. Om je gerust te stellen, het geluid heeft totaal niks met botten te maken. Waardoor het dan wel wordt veroorzaakt is tot op de dag van vandaag nog niet helemaal duidelijk.

Waarschijnlijk ontstaat het geluid omdat er in het kapsel van het gewricht druk wordt opgebouwd. Tussen de gewrichten zit als het ware een bubbel. Door de vingers te knakken wordt deze losgetrokken. En dit is waarschijnlijk de reden dat je dat rare geluid hoort zodra je je vingers knakt.

Ook is het zo dat het niet lukt om je vingers nog een keer te knakken nadat je dit eenmaal gedaan hebt. Dit komt omdat er weer een nieuwe bubbel gevorm moet worden. Dit heeft tijd nodig. Meestal is dat minimaal 20 minuten.

Waarom vinden mensen het nodig om hun vingers te knakken?

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom mensen het nodig vinden om vingers te knakken. De eerste is door het gevoel wat ze ervan krijgen. Er zijn mensen die door hun vingers te knakken een gevoel van verlichting in hun gewrichten krijgen.

Tot heden toe is daar geen enkel bewijs voor. Toch kan het zo zijn dat de gedachte eraan ook daadwerkelijk zorgt voor verlichting. Dit komt door de werking van het zogenaamde placebo-effect.
Andere mensen vinden vingers knakken prettig omdat ze het geluid leuk vinden. Over het algemeen zijn mensen in hun omgeving het daar niet mee eens. Het kan ook zo zijn dat het een gewoonte geworden is.

Mensen gaan vaak vingers knakken als ze na moeten denken of op iets aan het wachten zijn. Ook stress en nervositeit kunnen een reden zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door spanning die wordt veroorzaakt door een examen of een afspraakje.

Is vingers knakken schadelijk?

Tot heden toe is er nog geen bewijs gevonden dat vingers knakken schadelijk is. En ook niet dat er door vingers knakken artritis kan ontstaan. Uit de medische studies die tot nu toe beschikbaar zijn is nergens gebleken dat vingers knakken schade veroorzaakt.

Dan heb je nog het verhaal van dokter Robert Swezey. Die knakte 50 jaar aan een stuk de vingers van zijn ene hand wel en die van de andere niet. Na al die tijd bleek er geen enkel verschil in de beide handen te vinden te zijn.

We zouden dus kunnen stellen dat vingers knakken meestal niet slecht voor je is. Uitzonderingen uitgesloten natuurlijk, maar in normale gevallen is er geen enkele reden om je vingers niet te knakken als je daar behoefte aan hebt. Ook voor de botten in je voet telt ditzelfde advies, trouwens.

Zijn er bijwerkingen bekend?

In het verleden werd artritis vaak genoemd als bijwerking van vingers knakken. Toch is er nooit bewezen dat dit werkelijk het geval is. Verder zijn er, bij gezonde vingers, ook geen bijwerkingen bekend. In theorie zou je een vinger uit de kom kunnen trekken. Toch zal dit niet snel gebeuren.

Mensen die onderliggende klachten hebben zoals bijvoorbeeld artritis kunnen hierover het beste een arts raadplegen. Zeker als je in de gaten krijgt dat je toch last van bijwerkingen ervaart. Het zou kunnen dat je dan een bepaalde aandoening hebt.

Het verschil tussen knakken en kraken

Tussen vingers knakken en vingers kraken zit een heel groot verschil. Kraken van vingers kan een teken zijn dat er botten tegen elkaar schuren. Bij knakken is dit niet het geval omdat er dan een bubbel vrijkomt.

Mocht je in de gaten krijgen dat jouw vingers kraken, dan is het heel verstandig om hierover een arts te raadplegen. Het zou namelijk mogelijk kunnen zijn dat je een beginnende aandoening hebt. Een arts kan je hier alle duidelijkheid over geven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Rode wijn drinken om af te vallen, werkt dat?

do dec 30 , 2021
Vingers knakken, waarom doen we dat eigenlijk en is het nu iets wat juist goed of fout is? De meningen zijn vaak verdeeld, maar wij vertellen je waarom!
rode wijn