De geur van urine kan enorm naar zijn, toch is deze wanneer je voldoende drinkt meestal neutraal. Toch kan het hebben van een sterke urine geur iets betekenen. Dit kunnen verschillende reden zijn.

De verschillende geuren in urine

Urine werd in het verleden al gebruikt om verschillende ziekte te ontdekken. Zo konden er ziektes opgespoord werden en/of er iets mis was met of in het lichaam. Tegenwoordig kan er met de kleur al veel gezegd worden. Ook de geur is veel zeggend. Ruikt dit naar alcohol, ammoniak, vis of ruikt het zoet?

Wat is de oorzaak van een sterke of vreemde geur in urine?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de urine onaangenaam en intenser ruikt. Beneden vind je enkele voorbeelden van wat een sterke geur in urine kan veroorzaken.

Voedsel en medicijnen kunnen de geur van urine beïnvloeden

Hoe je urine ruikt, kan ook afhangen van wat je eet. Wanneer je sterk eet, dat is dit te ruiken in je urine. Wanneer je kijkt naar knoflook, koffie en/of asperges zie je al snel dat dit een opvallende geur geeft. Maar ook Penicilline en medicatie kan de geur van urine beïnvloeden. Dit is trouwens wel echt volledig onschadelijk. Wanneer het betreffende voedsel of het betreffende medicijn het lichaam verlaat, verlaat ook de geur je lichaam.

Uitdroging kan een sterke urinegeur veroorzaken

Wanneer je niet voldoende water drinkt, wordt je urine enorm geconcentreerd en dit is dan ook terug te zien in de kleur en ook in de geur. Hoe donkerder de urine hoe meer dit kan wijzen op uitdroging. Wanneer je urine iets te veel geconcentreerd is, dan irriteert dat ook je blaaswand. Dit merk je trouwens ook wanneer je vaak naar de wc moet.

Bacteriën in de urine

Door wetenschappers is bewezen dat de urineweg zijn eigen microflora heeft. Dit betekent eigenlijk dat mensen sowieso al kleine hoeveelheden bacteriën hebben. Deze bacteriën in je urine zijn trouwens heel normaal en veroorzaken geen ongemak.

urine sterk ruikt

Wanneer urine sterk ruikt, kan dit door een urineweginfectie komen

Ongewenste bacteriën kunnen de urinewegen binnendringen en daardoor een infectie veroorzaken. Bij veel vrouwen komt dan ook een urineweginfectie voor. Dit komt omdat de bacteriën vanaf de anus komen en de urinebuis bij vrouwen dichterbij de anus zit. Wanneer de bacteriën dicht in de urine gaan vermenigvuldigen kan dit tot een infectie leiden en hiervan krijg je ook een onaangename geur. De symptomen die je kunt krijgen bij een urineweginfectie zijn:

 • Een sterk ruikende urine geur
 • Pijn bij het plassen
 • Bloed in de urine
 • Donkere en troebele urine

Diabetes en de geur in urine

Mensen die diabetes hebben en een te hoog bloedglucosespiegel, worden de overtollige suikers door de urine uit geplast. De urine ruikt hierdoor zoet. Ook kun je erg veel dorst krijgen wanneer je een te hoog bloedsuiker hebt. Hierdoor moet je ook vaker plassen.

Sterk ruikende urine: Wanneer u een arts moet raadplegen

urinegeur sterk ruikendSlecht ruikende urine is niet altijd meteen een teken dat er iets mis is. Wanneer de geur in de urine langer aanhoudt en je niet kan ondervinden waar dit vandaan komt, dan kun je, je zorgen maken en een huisarts raadplegen. De huisarts kan je urine onderzoeken en zo uitgebreid zien of er iets anders aan de hand is. Wanneer de geslachtsdelen ook een onaangename geur hebben kan dit komen door dat de bacteriën in onbalans zijn. Dit kan komen door een behandeling met antibiotica, gebruik van de verkeerde zeep of door overmatige hygiëne. Maar je kunt er zelf ook wat aan doen om de kans op infecties te verminderen.

 • Kijk of er een voorgeschiedenis is met vele malen urineweginfecties
 • Drink voldoende, hou het bij water en thee (of een infusie) – een goede optie is een saliethee, bijvoorbeeld.
 • Probeer dat je lichaam niet lang in contact blijft met urine (denk aan natte incontinentieproducten)
 • Gebruik producten die materialen bevatten die de huid drooghouden
 • Maak je blaas altijd volledig leeg tijdens een toiletbezoek
 • Gebruik geen producten die ontlasting bevatten
 • Gebruik bij de geslachtsdelen geen agressieve zeep. Dit kan namelijk de balans verstoren, kijk naar reinigingsproducten met een lage ph waarde. Deze waarde ligt tussen de 4,0 en de 6,0
 • Gebruik een speciale was crème
 • Droog de huid altijd nadat deze nat is geweest.

De geur van urine kan belangrijke informatie bevatten

De geur van je urine kan dus altijd veranderen. Soms is de oorzaak zeer onschadelijk wanneer je bijvoorbeeld een goede portie asperges hebt gegeten, maar het kan ook dat er een infectie is. Hou altijd de symptomen in de gaten en bezoek bij twijfel een huisarts.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Vier redenen om dagelijks je tanden te flossen

wo jun 8 , 2022
Een urinegeur is meestal niet prettig. Toch kan de geur ons heel veel vertellen over hoe het met onze gezondheid gaat. Een paar tips om op te letten.
tanden flossen