Een goede bloeddruk is niet iets waar we normaliter veel aandacht aan besteden, pas als het te laat is gaan we erop letten. Maar ja dan ben je misschien juist wel al te laat. Je bloeddruk is simpelweg de druk van je bloedvaten. Omdat je hart ervoor zorgt dat het je bloed door je lichaam rondpompt en je spieren en organen genoeg zuurstof krijgen, is het belangrijk om van tijd tot tijd eens naar je bloeddruk te kijken.
Hypotensie
Dit betekent eigenlijk dat je een te lage bloeddruk hebt. Wanneer je hier last van hebt zul je het al snel merken, zelfs voordat je daadwerkelijk je bloeddruk gemeten hebt. Het hebben van een te lage bloeddruk kan weinig kwaad, maar is wel heel vervelend om te hebben. Je lichaam krijgt te weinig bloed en zuurstof, vaak zul je dan de volgende dingen ervaren: je kunt flauwvallen, voelt je licht in je hoofd of duizelig. Je kunt je vaak ontzettend moe voelen en wazig of juist zwarte vlekjes gaan zien.
Hypertensie
Dit betekent eigenlijk dat je een te hoge bloeddruk hebt. Vaak heb je dit niet door en kan dit op langere termijn schade veroorzaken en zelfs hartfalen, een hartinfarct of een beroerte veroorzaken. Als je tussen de 30 en de 70 bent kan het vaker voorkomen dat je last krijgt van een te hoge bloeddruk.
Invloeden van buitenaf
Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt hoeft dit niet altijd een reden tot ongerustheid te zijn. Er zijn een aantal dingen die namelijk mee kunnen spelen tot het leiden van je hoge bloeddruk. Denk daarbij als eerste aan je leeftijd, erfelijkheid kan hierin ook een rol spelen. Komt een te hoge bloeddruk voor in je familie dan kan het zijn dat jij hier ook last van zult hebben. Daarnaast kan een gezonde levensstijl hier ook aan bijdragen, drink je veel alcohol of rook je veel? Is je gewicht misschien een issue in je leven en krijg je wel voldoende beweging? Of kamp je misschien met veel stresssituaties in je leven? Al deze factoren spelen mee en dat kun je zien aan je bloeddruk.
Zelf doen?
Moet je speciaal naar de dokter om je bloeddruk te laten meten? Nee hoor, je kunt het makkelijk zelf doen vanuit huis of waar je ook bent. Het enige wat je hoeft te doen is een bloeddrukmeter aanschaffen, maar tegenwoordig kun je ze voor zo’n €15 gewoon bij de drogist halen. Ze komen ook niet meer met een pompje zoals vroeger, maar met een band die je om je arm doet en met een druk op de knop gaat de rest vanzelf.
Wil je een iets “beter” toestel, dan kan je op deze website enkele geteste bloeddrukmeters vinden! Het is heel normaal dat een bloeddruk wisselt, juist door verschillende factoren. Misschien heb je net gesport of een kop koffie opgedronken, dit zal dan de meting negatief kunnen beïnvloeden. Daarom is het van belang dat je geregeld eventjes je bloeddruk checkt.
Wat betekenden de cijfers?
Nu je zelf je bloeddruk meten kunt, moet je wel weten wat hoe je de bloeddruk meter moet aflezen. Er staan vaak 2 getallen op de meter, 1 meet de bovendruk en eentje is voor de onderdruk. Een “normale” bloeddruk ligt rond de 130/85 iets hoger of iets lager is niet erg. Men spreekt pas van een hoge bloeddruk als je boven de 140/90 uitkomt. Ben je boven de 70 jaar dan wordt de bovengrens van je bloeddruk rond 150 pas gezien als een hoge bloeddruk.
Dokter?
Mocht het voorkomen dat je bij meerdere metingen steeds het idee krijgt dat je een te hoge bloeddruk hebt, dan is het wijs om even contact met je huisarts op te nemen. Hij zal met je kijken naar de mogelijkheden om zelf je bloeddruk te verlagen, door je voedingspatroon aan te passen of te stoppen met roken etc. Ook zijn er speciale medicijnen verkrijgbaar met recept, die je kunnen helpen om je te hoge bloeddruk te verlagen. Daarom is het van belang om niet zelf te gaan prutsen maar alles in overleg met een arts te doen. Want mocht er wel een medische reden zijn voor je te hoge bloeddruk, dan kan je arts je hierbij helpen om dit te laten onderzoeken en mogelijk uit te sluiten.