De natuur heeft veel te bieden op het gebied van gezondheid. Diverse planten en kruiden kunnen worden gebruikt om ziekten te voorkomen en/ of te bestrijden. Zo’n geneeskundige plant is echinacea, ook wel rode zonnehoed genoemd. Oorspronkelijk komt de plant uit Noord-Amerika waar de indianen het al gebruikten als ontstekingsremmer en ontsmettingsmiddel. In Europa is het plantje al lange tijd populair in de natuurgeneeskunde als het aankomt op het voorkomen van griep en verkoudheid. Hoe zit het precies met dit bijzondere kruid?

De naam van de plant komt van het griekse woord echinos; dit betekent egel. Het bloemhoofd ziet er stekelig, egelachtig, uit, vandaar de verwijzing. De plant is bloeiend te zien vanaf juli tot zeker eind september. Door zijn opvallende purper roze gekleurde blaadjes en bruin bloemhoofd is het een echte aanwinst voor de tuin. Ook vlinders en insecten zijn veel te vinden bij deze plant. De beste tijd om de plant te poten is het voorjaar.

Echinacea

Geneeskrachtige werking

Naast dat het een mooie plant is voor in de tuin zijn extracten van de wortel, het blad, de bloem en de stengel erg geschikt voor medicinaal gebruik. Er zijn van deze plant veel verschillende soorten. Echinacea Purpea heeft de sterkste geneeskrachtige werking. Dit is de plant met de rood-paarse bloemen. Alkamiden komen het meest voor in de plant.

Dit stofje bindt zich aan zogenaamde CB2-receptoren die voornamelijk aanwezig zijn in onstekingscellen en witte bloedcellen. Dit betekent dat vooral de extracten uit de wortel goed werkzaam zijn als ontstekingsremmer bij bijvoorbeeld verkoudheid, griep en bronchitis.

Het is werkzaam tegen zowel bacteriën als virussen, niet door ze te doden maar door te voorkomen dat ze zich vermenigvuldigen. Het kan ervoor zorgen dat het lichaam in staat is om de ziekteverwekkers op te ruimen zodat de klachten sneller opgelost zijn. Echter is het ook geschikt om het eigen immuunsysteem te versterken waardoor het kruid ook een beschermende werking biedt. Een derde eigenschap is dat, bij uitwendig gebruik, weefsels sneller herstellen en wondjes eerder genezen.

Echinacea Nextgen ScienceHoe te verkrijgen?

Echinacea is in veel gebruiksvormen te verkrijgen. Er zijn tabletten, poeders, capsules en druppels te koop. In vloeibare vorm is het te drinken in gedroogd geperst sap. Helaas is het niet geschikt om thee van te trekken omdat het moeilijk oplost in water. Echinacea valt onder de homeopatische middelen en is zonder recept verkrijgbaar bij drogisten en reformwinkels. Er zijn ook enkele supermarkten waar het te koop is. Het is raadzaam om de bijsluiter goed te lezen omdat deze middelen bijwerkingen kunnen hebben. Een échte aanrader is de kwalitatieve Echinacea Special van Nextgen Science, een hoogkwalitatief merk uit Vlaanderen waar je écht zeker van kan zijn dat ze de beste producten selecteren voor jou. Ik ben alvast heel erg tevreden van hun Echinacea-supplement in capsulevorm.

Soms gebeurt het bij homeopatische middelen dat de klachten bij gebruik de eerste dagen verergeren. Dit kan ook het geval zijn bij het gebruik van echinacea. Als dit gebeurt is het raadzaam om een paar dagen te stoppen met het gebruik van het middel. Na die paar dagen kan er weer opnieuw begonnen worden,maar dan met de halve dosering. Als u zwanger bent of u geeft borstvoeding, dan is dat geen belemmering om het te gebruiken. Echter is het wel belangrijk om dit eerst met uw huisarts te overleggen.

Van alle kruiden en planten die medicinaal gebruikt kunnen worden is echinacea het meest onderzocht. Uit al deze onderzoeken blijkt dat het veilig te gebruiken is en krachtig inwerkt op het immuunsysteem.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Drie leuke sporten voor 2021: Padel, Wandelen & Pickleball

wo jun 2 , 2021
Sporten is de afgelopen tijd veel minder mogelijk geweest, althans niet alle sporten konden worden beoefend. Toch zijn er in 2021 weer een aantal leuke […]
Leuke sporten