De oorsprong van wierook

wierook stokjesWierook is een verbastering van ‘wijrook’, of gewijde rook. Of te wel ‘rook om te wijden’. Zo’n 1700 jaar voor Christus werd er al volop wierook gebrand. Het werd als geuroffer aangeboden aan de Goden om hen gunstig te stemmen. De aangenaam geurende rook steeg op, richting de vermoedelijke Goden, terwijl er gebeden werd voor bijvoorbeeld bescherming. De wierook werd vanuit vele verschillende religies gebruikt. Nu nog wordt wierook op bepaalde religieuze momenten gebrand.

Wierook werd oorspronkelijk gemaakt van hars, zoals berkenhars, dennenhars en olibanum. Het bestaat naast hars, uit een samengestelde melange van een aantal bloemen, kruiden en planten. De toegevoegde etherische oliën zorgden voor de verschillende geuren. De gehele procedure vindt tegenwoordig ook wel geautomatiseerd plaats en met minder organische stoffen, maar het wordt ook nog steeds op de min of meer authentieke wijze gemaakt.

De meest bekende wierook vormen zijn wierookstokjes en wierook kegeltjes. Minder bekend misschien is wierook die uit korrels bestaat.

Huidig gebruik van wierook

Hoewel wierook oorspronkelijk voor religieuze doeleinden gebruikt werd, wordt het tegenwoordig ook gewoon thuis gebruikt om van de geur te genieten of om vieze geurtjes verbloemen, denk aan sigarettenrook. Andere geurtjes worden ook keurig verbloemd. Misschien heb je wel eens een sierlijk wierookhoudertje in een toiletruimte zien staan?

Wierook wordt ook gebruikt bij meditatie. Het heeft een rustgevende werking, doordat bepaalde geuren, zoals salie, je in een gewenste stemming kunnen brengen.

chinese wierookHet effect van de wierookgeur op stemming

Hoe kan het dat geur je in een bepaalde stemming brengt? Hoe kan wierook een rustgevende werking hebben? Geur activeert de zintuigen, waardoor emoties en stemmingen beïnvloed worden. Bij het branden van wierook, roept de geur een bepaalde herinnering met bijbehorende stemming op.

Dat geur zo’n sterke invloed op de stemming heeft, wordt bevestigd vanuit de neuropsychologie.

Uit onderzoek bleek dat hersenen van mensen korte en zeer krachtige verbindingen wormen tussen geur en emotie. Deze verbinding is bij geen enkel ander zintuig zo sterk en zo onveranderd in tijd, als bij de geurherinnering. Het geurzintuig is zelfs sterker dan het smaakzintuig.

Populaire geuren

Hoewel een geurbeleving zeer persoonlijk is, kunnen bepaalde geuren wel bekend staan om hun eigenschappen en hun symboliek. Hieronder volgt een aantal populaire wierookgeuren met hun algemene kenmerken:

  • De geur van salie is de geur van wijsheid. Het reinigt, beschermt en verjaagt negatieve emoties. De saliegeur wordt vaak gebruikt bij meditatie.
  • De geur van ceder is kruidig en wordt geassocieerd met mannelijkheid, warmte en bescherming.
  • Voor positiviteit, inspiratie en vrolijkheid wordt de zoete en rijke geur van lotus veel gebruikt. Het neemt negatieve energie bij je weg.
  • Voor een rustgevend effect kan aan wierook met een lavendelgeur gedacht worden. Het is een zachte zoete, maar ook frisse geur. De geur is ontspannend en creëert hierdoor een rustgevende sfeer.
  • Mirre is een oude geur en brengt wijsheid en innerlijke vrede. De geur geeft een blij gevoel en doet denken aan avontuur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Waarom roken de slechtste gewoonte is die je kan hebben

vr dec 4 , 2020
Dat roken slecht is voor de gezondheid hoef je tegenwoordig niemand meer uit te leggen. Waar er vroeger nog gedacht werd dat dit een positieve […]
roken slechte gewoonte