Dat roken slecht is voor de gezondheid hoef je tegenwoordig niemand meer uit te leggen. Waar er vroeger nog gedacht werd dat dit een positieve invloed op je gezondheid kan hebben is het nu bekend dat dit zeker niet het geval is. Toch schrikt dit gegeven een hoop mensen niet af en blijven ze gewoon doorroken. Wij zetten de grootste nadelen van roken op een rij, waardoor je ziet dat dit de slechtste gewoonte is die je kan hebben.

roken sigaretGezondheidsrisico

Het meest voor de hand liggende risico is natuurlijk longkanker. Er is op vele manier aangetoond dat roken hand in hand gaan met longkanker. In de rook van sigaretten zitten veel verschillende schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide die dit kunnen veroorzaken. Ook is een kans op flinke ontstekingen die veroorzaakt worden door de rook. Denk hierbij aan je tandvlees, neus en keel. Maagzweren kunnen ook veroorzaakt worden door deze vervelende gewoonte. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat iemand met een rook verslaving gemiddeld tien jaar eerder overlijdt dan iemand zonder deze verslaving. Een elektronische sigaret is een minder schadelijk alternatief voor de sigaret, maar heeft natuurlijk ook (weliswaar beperktere) gezondheidsrisico’s. Helemaal niet roken of vapen is veruit het beste voor jouw gezondheid!

Verslaving

Veel rokers leven van sigaret naar sigaret en zullen benauwd worden op het moment dat er geen mogelijkheid is om een sigaret op te steken. Zodra het nicotinelevel niet op pijl is kan het humeur van een roker erg omslaan. Je raakt namelijk lichamelijk en psychisch afhankelijk van de sigaret. Mensen kunnen dan erg onrustig worden. Ook in het geval van stress kan hier slecht mee om worden gegaan. De groep stress rokers is dan ook een groot onderdeel van de totale groep met mensen die verslaafd zijn.

Uiterlijk

Sigarettenrook zorgt voor een grijze en grauwe huid. Dit wordt veroorzaakt door de nicotine. Nicotine zorgt voor het vernauwen van de bloedvaten, wat er toe lijdt dat de zuurstof minder goed wordt opgenomen. Door de rook zullen ook je tanden flink achteruit gaan. Een geel gebit door het inademen van rook is een veel voorkomend probleem. Als men is gestopt kan dit wel weer naar de normale kleur veranderen. Sommige mensen hebben ook last van een zogenaamd rokershoestje. Dit is het ophoesten van slijm door de teer die in de sigaret zit. Dit is allerminst charmant te noemen.

rokende manKosten

In het verleden vielen de kosten voor een pakje sigaretten nog wel redelijk mee. Door alle accijnzen en belastingen is dit niet meer het geval.

Pakjes sigaretten beginnen vaak al vanaf acht euro en sommige groot verpakkingen gaan al richting de twintig euro. Een roker schrikt ook meestal van het bedrag wat hij hier jaarlijks voor uitgeeft. Erg zonde!

Verboden

Vroeger kon er nog overal gerookt worden. Van het vliegtuig tot aan de werkplek, het was allemaal geen probleem. Op deze plekken mag tegenwoordig al lang niet meer gerookt worden. Er zijn vele plekken die hierbij gaan volgen. Zo zijn er nu al een hoop stranden, zwembaden en pretparken waar niet of nauwelijks meer gerookt mag worden.

In de lijn met het beleid zullen deze plekken in de loop van de tijd flink gaan toenemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Het belang van genoeg rust inplannen in je leven

ma jan 11 , 2021
In onze samenleving leeft er een onderliggende verwachting om maar te blijven gaan, gaan en gaan. Rust wordt vaak gezien als een zwakte en de […]
ontspanning inplannen