Al jarenlang is de Body Mass Index dé maatstaf om te bepalen of je te licht bent of te zwaar. Als je een BMI hebt die lager is dan 18, dan zou je ondergewicht hebben, is deze hoger dan 25 dan ben je te zwaar en heb je een Body Mass Index die hoger is dan 30 dan heb je obesitas. Experts zeggen echter dat het helemaal niet zo eenvoudig is en dat deze berekeningsmethode zwaar achterhaald is.

body mass indexHoe wordt de Body Mass Index berekend?

De Body Mass Index is de verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte en wordt als volgt berekend:

Jouw lichaamsgewicht in kilo’s / (jouw lichaamslengte in meters x jouw lichaamslengte in meters)

Op internet kun je verschillende BMI-calculators vinden waarmee je heel gemakkelijk jouw Body Mass Index kunt bepalen.

Door gebruik te maken van deze tools wordt als het ware berekend hoeveel kilo je per vierkante meter van je lichaam weegt.

Bovenstaande formule kun je hiervoor prima gebruiken, maar je zorgen maken over de uitkomst; dat bepaal je helemaal zelf.

Body Mass Index; zin of onzin?

De BMI ligt de laatste jaren onder vuur. Hoeveel waarde moeten we nog hechten aan deze verouderde module? De berekening is al meer dan 200 jaar oud en is bedacht door de wiskundige Adolphe Quetelet (vandaar dat het ook wel de Quetelet index wordt genoemd). Hij bedacht de formule om statistieken vast te leggen over een groep mensen, niet om individuele berekeningen te maken en te bepalen of een gewicht gezond is of niet.

Je Body Mass Index zegt namelijk niets over hoe jouw lichaam samengesteld is. Stel; jouw Body Mass Index berekening laar zien dat je een gezond BMI hebt (tussen de 20 en 25). Dit zegt niet over jouw vetpercentage. Als je vetpercentage te hoog is, ben je niet gezond, ook al geeft de berekening aan dat je wél gezond bent. Hetzelfde geldt voor iemand die heel veel spiermassa heeft. Volgens de Body Mass Index zal deze persoon te zwaar zijn (spieren wegen meer dan vet), terwijl het vetpercentage bij deze persoon gemiddeld veel lager is.

Wat kun je beter doen?

Wil je echt weten of je gezond bent? Kijk dan niet naar hoe zwaar je bent en hoe dit in verhouding is met je lengte, maar kijk naar je vetpercentage. Voor mannen is een gezond vetpercentage tussen de 7 en 25 procent. Vrouwen mogen wat meer vet hebben; tussen de 16 en 32 procent. Je ziet dat de percentages nogal afwijken, dit komt omdat een optimaal vetpercentage niet voor iedereen gelijk is. Er spelen hierbij meerdere factoren een rol, namelijk je leeftijd, geslacht en je afkomst. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een hoger vetpercentage als je het vergelijkt met mannen en mensen uit Europa hebben een andere lichaamsbouw dan mensen uit Afrikaanse of Aziatische landen.

Daarnaast zal de Body Mass Index van grote mensen altijd hoger zijn dan die van kleine mensen, want de index houdt namelijk geen rekening met de vorm, alleen maar met gewicht en lengte.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Waarom je best voor plantaardige proteïnepoeders kiest

za sep 12 , 2020
Onze lichamen zijn ongelooflijk efficiënte machines, die elke dag duizenden functies uitvoeren zonder dat je daar bewust van bent. Wanneer je voedingsstoffen consumeert, in de […]
plantaardige proteinepoeders yhf