Je zag het onlangs misschien ook wel eens voorbij komen op sociale media? Is een AIDS-vaccin nu echt nabij? Onderzoeksresultaten die in februari bekend gemaakt werden, deden alvast vermoeden dat een AIDS-vaccin inderdaad nabij is. Maar interpreteren we deze resultaten wel juist? Of moeten we de social media hype met een korreltje zout nemen? Hoog tijd om de nodige duiding te geven bij deze resultaten!

Dit is enorm!

“Dit is enorm!”. Met die woorden stuurde twittergebruiker Augustus Rotter het nieuws de wereld in. De tweet werd in een recordtempo duizenden keren geliket en geretweet. De publieke belangstelling voor dit soort wereldnieuws bleek enorm en er was al snel nood aan een beetje extra duiding. Immunoloog William Schief, directeur vaccinontwikkeling, kwam met een verklaring. Volgens hem moeten we het veel genuanceerder zien.

Fase 1 studie

De veelbelovende resultaten, die onderzoekers bekend maakten tijdens het aidscongres in februari, werden inderdaad aangetoond aan de hand van bloedonderzoeken. Het team dat de onderzoeken uitvoerde, nam daarbij een immuunreactie waar die doet vermoeden dat ze op de goede weg zitten. Toch gaat het slechts over een Fase 1 studie. Concreet wil dit zeggen dat er nog heel wat volgende stappen te nemen zijn alvorens er daadwerkelijk een AIDS-vaccin op de markt gebracht kan worden.

Immuun cellen bij 97 procent geactiveerd

Tijdens deze studie legden onderzoekers de focus op specifieke, zeldzame immuun cellen. Het doel was deze cellen te activeren zodat ze een antistof konden aanmaken tegen hiv. Dat doel lijkt alvast behaald. Bij maar liefst 97 procent van de testpersonen werden deze cellen inderdaad geactiveerd.

hiv aids dagProbleemstellingen

Men zou dus kunnen aannemen dat, op basis van deze resultaten, een vaccin inderdaad niet lang meer op zich zal laten wachten. Toch moeten in de toekomst nog enkele problemen opgelost worden. Alhoewel het hier uiteraard om goed nieuws gaat, is er van een concreet vaccin dus nog lang geen sprake.

Om dat te kunnen bewerkstelligen, moeten nog heel wat extra stappen gezet worden. Het onderzoek toonde aan dat deze cellen heel wat stammen van het hiv virus onschadelijk kan maken.

Een vaccin dat helemaal werkzaam is, zou dus meerdere immuun cellen moeten activeren. Ook de vraag of de immuun cellen lang genoeg aanwezig zullen blijven in het lichaam om hiv helemaal onschadelijk te maken, blijft voorlopig onbeantwoord.

Covid19 vaccin biedt mogelijkheden

Toch is er hoop. De technologie die gebruikt werd bij het recent ontwikkelde covid19 vaccin van Moderna biedt mogelijkheden die verder rijken dan een vrijer leven in 2021. Een soortgelijke technologie werd eerder getest op apen en bleek zeer doeltreffend tegen een hiv-achtig virus. Onderzoekers gaan daarom de samenwerking met Moderna aan, in de hoop ook voor hiv een gepast vaccin te kunnen ontwikkelen. De hoop op een even snelle doorbraak als bij het covid19 vaccin blijft dus zeker bestaan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Hoe belangrijk is een goede bloeddruk eigenlijk?

do aug 12 , 2021
Een goede bloeddruk is niet iets waar we normaliter veel aandacht aan besteden, pas als het te laat is gaan we erop letten. Maar ja […]
goede bloeddruk