Iedereen die weleens een dieet heeft gevolgd weet dat dat niet gemakkelijk is. Vol goede moed beginnen diëters aan een dieet. Ongezonde producten uit de (koel)kast worden vervangen door gezonde producten. De eerste weken gaat het goed. Men is druk met uitzoeken wat er wel en niet mag worden gegeten. De discipline en motivatie zijn op orde en er wordt genoten van het feit dat er eindelijk weer wordt gewerkt aan een gezond lichaam.

Helaas komt na een paar weken een moment dat er iets wordt gegeten dat eigenlijk niet is toegestaan. Men wordt boos op zichzelf en probeert de draad van het dieet weer op te pakken. Echter, het kwaad is al geschied. Langzaam staat men zichzelf toe iets te eten wat eigenlijk niet volgens het dieet is toegestaan. Die momenten komen steeds vaker voor. Na een tijdje raakt de motivatie op en gaan alle goede voornemens overboord.

dieet mislukken bewegingRedenen dat diëters het snel opgeven.

Er zijn een aantal redenen waarom het moeilijk is een dieet vol te houden. Hieronder benoemen we er vijf:

 1. Te hoge verwachtingen
  Als men eindelijk de moed heeft gevonden om aan een dieet te beginnen wil men ook snel resultaat zien. Het lichaam heeft echter tijd nodig om te schakelen naar een ander eetpatroon. Vaak heeft men zich tot doel gesteld een bepaald aantal kilo’s te willen afvallen in een korte tijd. Als dat niet lukt, zakt de motivatie om het dieet vol te houden. Het is beter om een realistisch doel te stellen voor de lange termijn.
 2. Te veel keuze uit diëten
  Er zijn enorm veel diëten waaruit gekozen kan worden. Voor de één zal een koolhydraatarm dieet prettig zijn terwijl de ander liever let op calori. De valkuil is dat vaak gekozen wordt voor een dieet dat niet past bij de persoon die wil afvallen. Het is dus raadzaam goed te kijken naar welk dieet aansluit bij de eetgewoonten. Een website als Puras.be met een overzicht van diëten en alle voor- en nadelen kan hierbij zeker helpen!
 3. Honger hebben
  Bij veel diëten wordt geadviseerd om weinig te eten. Als men gewend is grote maaltijden te eten en ineens wordt er minder gegeten, onstaat een hongergevoel. De stap om naar ongezonde etenswaren te grijpen is dan veel kleiner. Het is daarom goed om producten te eten die goed vullen en de bloedsuikerspiegel op peil houden.
 4. Bewegen
  Een combinatie van gezond eten en bewegen levert de meeste winst op. Afvallen gaat makkelijker als men zeker een half uur per dag beweegt. Als men niet graag beweegt gaat afvallen langzamer en kan het zelfs stagneren.
 5. Verandering van levensstijl
  Vaak wordt bij een dieet de focus gelegd op het tijdelijke karakter van het dieet. Als het dieet klaar is en het gewenste gewicht is bereikt gaat men weer over op de oude eetgewoonten en levensstijl. Door met kleine aanpassingen de levensstijl te veranderen zal gezond eten een gewenning worden.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Post

Waarom elke keuken een blender nodig heeft

do aug 13 , 2020
Werkelijk iedereen heeft baat bij een blender. Het is een apparaat die in elke keuken thuis hoort. Het biedt zoveel voordelen dat iedereen er wel […]
Blender