In onze samenleving leeft er een onderliggende verwachting om maar te blijven gaan, gaan en gaan. Rust wordt vaak gezien als een zwakte en de meeste mensen voelen zich schuldig als ze even een minuutje voor zichzelf nemen.
Over werk en school valt niet te onderhandelen, daar moet je gewoon heen en als je bovendien een ouder bent heb je zelfs nog minder tijd om te rusten. Het concept van vertragen en rust nemen kan in ons leven bijna onmogelijk lijken worden of het is in ieder geval moeilijk in te passen. Met baby’s om te voeden, rekeningen te betalen, een nieuwe baan om in te werken, hoe wordt van ons verwacht dat we rust nemen? Gelukkig zijn er praktische manieren om wat downtime op te nemen in zelfs de drukste schema’s.
Positieve gevolgen van meer rust nemen
Tijd vrijmaken voor rust kan het vermogen vergroten om met verplichtingen en relaties om te gaan, het kan zelfs je algehele gezondheid positief beïnvloeden. Dit komt doordat je geest en lichaam intrinsiek met elkaar verbonden zijn.
Gebrek aan slaap kan zich ook lichamelijk manifesteren. Als je overwerkt bent, pompen cortisol en adrenaline door je bloed. De langdurige boost van deze hormonen kan leiden tot uitputting van de bijnieren en een algehele hormonale disbalans. Symptomen hiervan zijn onder meer depressie, gewichtstoename, oestrogeendominantie en chronische vermoeidheid, deze versnellen allen het verouderingsproces.
Als je meer de tijd neemt om te zitten en te rusten, zelfs al is het maar voor een paar minuten per dag, dan laad je de cellen van je lichaam weer op. Dit is de reden waarom meditatie zo krachtig werkt voor het lichaam. Je kunt ook simpelweg een bad of douche nemen met een paar gecontroleerde ademhalingen. Dit kan al voldoende zijn om innerlijk tot rust te komen.
Wat je kunt doen om meer rust te nemen
Het lijkt soms onmogelijk om meer rust in je leven te vinden, maar om gezond te blijven is het iets waar je gewoon de tijd voor moet nemen. Er zijn enkele dingen die je eenvoudig in je leven kunt passen en voor meer rust zorgen:
- Dagelijks 8 uur slaap
- Dagelijks 15 minuten mediteren
- Neem rustig de tijd voor een douche of bad
- Doe Yoga of tai-chi
- Geniet van het drinken van thee, alleen of met gezelschap
- Wandel 30 minuten tot een uur
- Lees een boek, liefst langzaam. Een boek over reiki is een zeer mooie aanrader!
- Zeg nee tegen sociale interacties wanneer je daar geen zin in hebt
Hoe zit het met fysieke activiteiten?
Ons lichaam is niet ontworpen om elke dag tot het uiterste te drijven. We moeten actief blijven, maar algemene beweging, zoals twee of drie trainingssessies van 30 minuten per week, is voldoende om energie te verbranden, de stofwisseling te stimuleren en ons hart gezond te houden.
In plaats van je lichaam elke dag urenlang te verslijten aan een cardio-apparaat, kun je activiteiten proberen met een lagere impact, zoals wandelen en yoga. Deze bevorderen ook je mentale gezondheid. Luister wat vaker naar je lichaam en neem rust wanneer het daarom vraagt.